Mark: Brycus-Bonsáis
Eleagnus pungens er en stedsegrøn busk, der i normale situationer kan vokse op til 4-5 meter. Det er en meget resistent art, der er i stand til at overleve både i tempererede zoner og i dem, hvor vinteren kan nå -20 grader. Den er kendetegnet ved sin aromatiske blomstring i det sene efterår, som derefter materialiserer sig i kraftig rødlig bærformet frugt.
Eleagnus pungens plejer
Eleagnus pungens er træer med en stor tilpasningsevne, da de bortset fra at kunne modstå mange forskellige temperaturer, kan vokse både i meget solrige og skyggefulde orienteringer. Derudover er det ikke meget krævende med hensyn til jordens PH, at kunne vokse godt i både alkaliske og sure jordarter. Ud over alt dette tolererer det tørke ganske godt, så det kan siges, at det er en stærkt anbefalet art til dem, der starter i bonsai -verdenen.
Vanding af eleagnus
Som hovedregel vil vi vande bonsai, når overfladedelen af substratet begynder at tørre ud. Vi skal tage højde for årstiden, hvor vi er, så vanding kan være daglig om sommeren og hver 3-4 dag om vinteren.
Vi vil være særlig omhyggelige i blomstrings- og frugtperioderne, da hvis vi ikke giver den tilstrækkelige mængde vand, risikerer vi at miste en del af blomstringen.
Eleagne orientering
Som vi allerede har nævnt, kan eleagnus vokse både i fuld sollys og i halvskygge.
Det er imidlertid tilrådeligt at placere bonsai på et sted, der er så solrigt som muligt, da træet vil vokse mere kraftigt. Derudover vil bladet med mere lys spire mindre og mindre, hvilket er ønskeligt set fra bonsai -æstetik.
Eleagnus -abonnent
Vi vil befrugte eleagnus som enhver anden bonsai, det vil sige under hele det vegetative vækststadium.
Det tilrådes at bruge organisk gødning med deponering, da vi på den måde undgår risiko for overgødning af træet.
Vi kan bruge kemisk gødning til kunstvanding under træets opfedningsfaser, men ikke i raffineringsfaserne. Ellers får vi overdreven kraft og for store blade.
Eleagnus -transplantation
Det anbefales at transplantere eleagnus sidst på vinteren, ligesom knopperne begynder at hæve.
Nogle mestre affolierer eleagnus under transplantation, på denne måde opnås en mere kontrolleret spiring med mindre blade. Dette anbefales dog kun i kraftige prøver, da vi ikke kan risikere at svække planten.
Vi vil bruge et drænende substrat, da eleagnus ikke tåler overdreven fugtighed for godt. Hvad angår blandingen vil det afhænge af vores klima, men som hovedregel kan du bruge akadama på 100% eller akadama og kiryu ved 70-30
Kabelføring og beskæring af eleagnus
Eleagnus har en temmelig kraftig og lodret vækst, så for at opnå en flad krone skal vi wire, når skuddene stadig er ømme. Ellers risikerer vi at bryde grenene, da barken bliver mere og mere sprød, når de modnes.
Vi vil beskære i de vegetative stopfaser. Husk på, at eleagnus blomstrer i november, så hvis vi vil have vores træ til at blomstre voldsomt, undgår vi efterårsbeskæring.
* Observationer: Bonsaiens form og mål er omtrentlige. Potens farve og form kan variere fra den på billedet. Husk, at en bonsai er et levende væsen, derfor er de billeder, der vises, repræsentative.